Merișor Deshidratat / Merisoare Confiate - California
Fructe de Merisor carnoase taiate, cu pielita intreaga, subtire si lucioasa, fara semne de fermentare sau urme de mucegai, origine Canada.
Ele sunt utilizate adesea în amestecuri de salate, cu cereale sau alte fructe uscate. Merisoarele uscate pot fi folosite ca un plus în diverse alimente, fulgi de ovăz, biscuiți, brioșe, pâini, și alte amestecuri. Ele pot fi folosite ca un înlocuitor direct al stafidei sau al oricărui fruct uscat.Ele pot constitui o gustare utila in diferite calatorii, datorită perioadei de valabilitate prelungite.
Merisoarele uscate sunt uneori imbogatite cu alte arome. Ele pot fi, de asemenea, invelite în ciocolată.
Cele mai multe dintre merisoarele uscate, produse în comerț, conțin zahăr adăugat și pot fi, acoperite în cantități foarte mici de ulei vegetal pentru a le împiedica să se lipsească intre ele.
Ingrediente : Merisor : min 99 % / Ulei de floarea soarelui : max 1% / Zahar
- Continut de ulei : max.1%
- Dioxid de sulf SO2 : <10 mg/kg
- Producătorul garantează că produsul nu conține OMG sau ingrediente conținând OMG
- Produsul Merisor Taiat Indulcit trebuie depozitat in spatii amenajate,ferite de actiunea directa a razelor de soare, cu umiditate de max 65% ,si un interval de temperatura de 50C- 180C
- Merisorul este ambalat in pungi alimentare de 1.0 Kg/5kg/ cutie 11.34kg
- Termen de valabilitate : 24 luni
1. Origine si cultivare
2. Producatori
3. Continut nutritional
4. Proprietati functionale
5. Beneficiile consumului de merisoare
1. Origine si cultivare
Denumirea botanică pentru merisoare, este vaccinium oxycoccos, provine din latina. Oxicocosul se referă la frunzele ascuțite ale plantei. Acest soi este cunoscut în primul rând în Europa. În America de Nord, soiul este cu fructe mai mari si ovale.
Cuvântul englezesc "cranberry" este denumirea folosita in Canada. În Canada, merisoarele sunt deseori menționate de numele amerindian, atoca
Merisoarele cresc pe un arbust cu frunze ascutite. Ele au o singură sămânță care nu se mâncată, semințele pot fi îndepărtate folosind o sită.
Pelerinii au învățat totul despre merisoare de la amerindieni, care au recunoscut puterea naturală de conservare (datorita acidul benzoic) în fructele merisorului de pădure și le-au amestecat adesea în pemmican (amestec de carne uscată) pentru a-și extinde durata de păstrare.
Merisoarele sunt recoltate în fiecare an de la sfârșitul lunii septembrie până în octombrie.
Contrar credintelor populare, este o planta perena care creste pe langa mlastini, acestea fiind inundate cu apa pentru a ajuta la recoltare. Atunci când mlaștina este inundată, fructele de merisor plutesc la suprafață pentru a fi preluate de echipamentele de recoltare.
2. Producatori de merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau insulina verde, sunt fructele unui arbust, originar din America de Sud. La vechii indieni americani, era considerat un fruct sacru, care simboliza prietenia si pacea.
In Romania, gasim merisoare cultivate la marginea padurii, adesea in Muntii Apuseni, insa arbustul este obisnuit cu temperaturi joase, de aceea a fost cultivat si folosit in regiuni nordice, cu o clima rece, in tari precum Suedia, Finlanda sau Rusia.
Wisconsin este cel mai mare producator de merisoare din lume ,produce mai mult de jumătate din intreaga productie la nivel mondial.
3. Continut nutritional
Merisoarele uscate conțin aceleași substanțe nutritive ca si afinele proaspete (în mod special fibrele dietetice și antioxidanții). Cu toate acestea, procesele comerciale de uscare reduc în mod substanțial conținutul de vitamină A și vitamină C. Multitudinea nutrienților este redusă dacă se adaugă zahăr.
Valorile nutritive pentru merișoarele deshidratate variază în mod semnificativ în funcție de firma producatoare. Este important sa verificați întotdeauna ambalajul.
Valori nutritive pentru 100 g de merisoare uscate sunt următoarele:
Calorii: 307.5 kcal/ Grăsime: 1,5 g / Sodiu: 2.5 mg /Total carbohidrați: 70 g / Fibre alimentare: 5 g / Zahar: 35 g /Proteină: 0 g
Calciu 1% / Fier 2%/ Magneziu 1%
4. Proprietati functionale
Merisoarele uscate nu conțin colesterol sau grasimi saturate. Consumul de merisoare uscate furnizeaza cantități foarte mici din necesarul zilnic al unei persoane pentru vitamine și minerale. Cea mai substanțială cantitate zilnică furnizată este manganul mineral, la 5% din doza zilnică recomandată.
Ghidul alimentar canadian recomandă 7-10 bucati de fructe și legume zilnic pentru a reduce accidentul vascular cerebral, bolile de inimă și riscurile de cancer
Merisoarele cu procesare minima contin cea mai mare cantitate de antioxidanti, desi uscate fiind,pastreaza doar anumiti antioxidanti.
Contin si proantocianidina, un antioxidant de 15 ori mai puternic decat vitamina C. Stopeaza cresterea celulelor canceroase, si o cura din sucul de merisor poate fi un bun tratament complementar. Zahărul adăugat poate reprezenta un avantaj pentru acest produs. În esență, zahărul este adăugat pentru a îmbunătăți textura și conținutul de apă și pentru a reduce acea substanta lipicioasa care impreuneaza fructele.
5. Beneficii privind consumul merisoarelor
Merisoarele sunt fructele cu cel mai mare continut de antioxidanti, şi de aceea are o mulţime de proprietăţi benefice în tratarea şi prevenirea diferitor boli.Consumul lor este benefic in anumite diete,fiind folosit langa orice tip de carne la gratar, iar protectia sistemului imunitar este ridicata, deoarece lupta impotriva infectiilor.
Valorile antioxidante ridicate, pot ajuta la sprijinirea funcției de memorie.
Merisoarele au zero colesterol; Neavand grasimi ajută la menținerea unei inimii sănătoase.
Tot datorita acestor antioxidanți, ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, a cancerului și a altor boli cum ar fi prevenirea ulcerului, cancerul de stomac și boala de reflux de acid.
Merisoarele conțin acid hippuric, care are efecte antibacteriene asupra organismului, precum și ingrediente naturale antibiotice.
Datorită conţinutului de calciu, merişoarele susţin activitatea sistemului osos şi previn apariţia osteoporozei.
Nici o postare găsită
- REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2011
- REGULAMENTUL (CE) NR. 1333/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 16 decembrie 2008
-
REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei
"Articolul 14
Vânzarea la distanță
(1)Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:
(a)informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;
(b)toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.
(2)În cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță, mențiunile obligatorii în temeiul articolului 44 sunt puse la dispoziție în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol.(3)Alineatul (1) litera (a) nu se aplică produselor alimentare oferite spre vânzare prin intermediul automatelor sau al incintelor comerciale automatizate."
Informațiile și imaginile prezentate au caracter exclusiv de promovare și publicitate, datele astfel furnizate fiind informative, generale și pur orientative.
Toate informațiile despre produsele de pe site-ul nostru sunt furnizate doar în scop informativ si pot contine informatii lipsa sau greseli de redactare. Vă recomandăm să nu vă bazați exclusiv pe informațiile prezentate pe site-ul nostru. Vă rugăm să citiți întotdeauna legislatia in vigoare ce reglementeaza produsul, etichetele, avertismentele și instrucțiunile furnizate împreună cu produsul înainte de a comanda,utiliza sau a consuma un produs.
Top ingrediente va pune la dispozitie gratuit orice document pe care dumneavoastra il solicitati (buletine de analiza, certificate de calitate, etc)
În cazul oricăror probleme de siguranță sau pentru orice alte informații despre un produs, vă rugăm să citiți cu atenție orice instrucțiuni furnizate pe etichetă sau pe ambalaj și să contactați producătorul. Conținutul de pe acest site nu este destinat să înlocuiască sfaturile oferite de medici, farmaciști sau alți profesioniști autorizați din domeniul sănătății sau din industria alimentara. Contactați imediat furnizorul de asistență medicală dacă bănuiți că aveți o problemă medicală. Informațiile și declarațiile despre produse nu sunt destinate a fi utilizate pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni orice boală sau stare de sănătate.
Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei Text cu relevanță pentru SEE
(27) | Pentru a se asigura informarea cu privire la produsele alimentare, este necesar să se ia în considerare toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare către consumatori, inclusiv vânzarea produselor alimentare prin mijloace de comunicare la distanță. Deși este evident că orice produs alimentar vândut la distanță ar trebui să îndeplinească aceleași cerințe ca produsele vândute în magazine, este necesar să se clarifice faptul că, în astfel de cazuri, informațiile obligatorii relevante referitoare la produsele alimentare ar trebui de asemenea să fie disponibile înainte de încheierea cumpărării produsului. |
Daca din motive independente de vointa noastra sau daca am omis involuntar anumite informatii necesare va rugam sa ne solicitati informatiile sau documentele necesare ( declaratii conformitate, fise de securitate, buletine de analiza etc) sau sa nu plasati comada produsului respectiv.
Articolul 14
Vânzarea la distanță
(1) Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:
(a) | informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor; |
(b) | toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării. |