Atentie Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai buna experienta pentruutilizator. Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. OK

Morcov Deshidratat 9x9mm (Ambalat la punga 5,0 kg)

14,50 RON
79,05 RON  per 5.00 kg
(15,81 RON Pret Cu Taxe)
in stoc
Pretul in puncte: 29 point
Puncte premiu: 1 point

Cantitatea minima pentru "Morcov Deshidratat 9x9mm (Ambalat la punga 5,0 kg)" este 5.

Morcov deshidratat 9x9mm, origine Polonia
Top Ingrediente  este un magazin online ce comercializeaza produse specifice indus...

 

 Morcov Deshidratat, bucati 9x9 mm, origine Polonia

 Morcovul bucati este un produs nonGMO.

 Morcovul Deshidratat este ambalat in pungi alimentare, greutate 5.00 kg.

Conditii de depozitare : in spatii uscate, curate, racoroase, lipsite de umiditate, in ambalajul original inchis.

Termenul de valabilitate pentru Morcovul Deshidratat, depozitat in conditiile mentionate mai sus, este de 12 luni de la data producerii.

 

      1. Despre Morcov

      2. Cultivare

      3. Consum

      4. Reteta: Supa crema de morcov

      5. Beneficii

      6. Nutritie/Valori nutritionale

 

    1.Despre morcov :

    Morcovul (Daucus carota), plantă erbacee, în general bienală, din familia Apiaceae. Printre soiurile obișnuite, formele de rădăcini variază de la globular la lung, cu capetele inferioare sfâșiate la vârf. Pe lângă morcovii de culoare portocalie, sunt cunoscute soiurile de culoare albă, galbenă și purpurie.

    Morcovul sălbatic (subspecia D. carota carota, numită și dantela reginei Anne) este originar din Eurasia și se crede că a fost domesticit în Asia Centrală în jurul anului 1000 CE. Semințele preistorice au fost găsite în săpături arheologice, ceea ce sugerează că planta a fost utilizată medicamentos înainte de domesticirea rădăcinii sale comestibile. Morcovii au fost cultivați în China și nord-vestul Europei până în secolul al XIII-lea, iar morcovul sălbatic a fost distribuit în mod neintenționat ca buruiană în Statele Unite în timpul colonizării europene. Morcovii domestici (subspecia D. carota sativus) sunt acum cultivati intens în toate zonele temperate. În secolul XX, cunoașterea valorii carotenului (vitamina A) a crescut aprecierea morcovului, catalogandu-l ca fiind o sursă bogată de nutrienți.

    Planta necesită temperaturi răcoroase până la moderate nefiind cultivate vara în regiunile mai calde. Acestea au nevoie de un sol adânc, bogat, dar acoperit. Mașinile moderne seamana semințele puțin în benzi pentru a da loc dezvoltării plantelor fără a fi nevoie de subțiere. O cantitate de frunze dublu compuse, fin divizate, se dezvoltă deasupra solului în mod normal în primul sezon. Dacă este lăsată neexploatată, planta supraviețuiește iarna, iar tulpinile mari de flori ramificate apar în următorul sezon de creștere. Micile flori albe sau roz sunt purtate pe ciorchine compuse la capetele tulpinii și ramurilor principale. Semințele spinoase sunt produse în fructe mici segmentate numite schizocarps. Semințele care sunt vândute pentru plantare au spinii îndepărtați.

    La scurt timp după germinare, răsadurile de morcovi arată o demarcație distinctă între radacina și tulpină: tulpina este mai groasă și îi lipsesc rădăcinile laterale. La capătul superior al tulpinii se află frunza. Prima frunză adevărată apare la aproximativ 10-15 zile după germinare. Frunzele ulterioare sunt alternative (cu o singură frunză atașată la un nod), aranjate în spirală și compuse subțire, cu bazele frunzelor învelind tulpina. Pe măsură ce planta crește, bazele frunzelor de semințe, în apropiere de taproot, sunt împinse în afară. Tulpina, situată chiar deasupra solului, este comprimată, iar internodurile nu sunt distincte. Când tulpina semințelor se alungește pentru înflorire, vârful tulpinii se îngustează și devine orientată, iar tulpina se extinde în sus pentru a deveni o inflorescență foarte ramificată până la 60–200 cm înălțime.

    Cea mai mare parte a radacinii constă dintr-o cortexă exterioară (floem) și un miez interior (xilem). Morcovii de înaltă calitate au o proporție mare de cortex în comparație cu miezul. Deși nu este posibilă un morcovă complet fără xilem, unele culturi au miezul mic și profund pigmentat; radacina poate părea că nu are miez atunci când culoarea cortexului și a miezului sunt similare ca intensitate. Radacinile sunt de obicei lungi și conice. Diametrul rădăcinii poate varia de la 1 cm până la 10 cm  în partea cea mai largă. Lungimea rădăcinii este cuprinsă între 5 și 50 cm, deși majoritatea sunt cuprinse între 10 și 25 cm .

    Florile individuale sunt purtate pe pediceli nedivizați originari dintr-un nod comun. Floarea centrală este roșu închis. Dezvoltarea florilor începe atunci când meristemul plat se schimbă de la producerea frunzelor la un meristem conic înălțat, capabil să producă alungirea tijei și un grup de flori. Clusterul este o umbelă compusă și fiecare umbelă conține mai multe umbele mai mici. Prima umbelă (primară) apare la sfârșitul tulpinii florale principale; umbelele secundare mai mici cresc din ramura principală, iar acestea se ramifică în a treia, a patra sau chiar umbelele cu flori ulterioare. O umbelă mare, primară, poate conține până la 50 de umbele, fiecare având 50 de flori; umbelele ulterioare au mai puține flori.

    Florile individuale sunt mici și albe, uneori cu o nuanță verde deschis sau galben. Ele constau din cinci petale, cinci stamine și un calic întreg. Staminele, de obicei, se împart și cad înainte ca stigma să devină receptivă pentru a primi polen. Staminele florilor brune, masculine, sterile degenerează și se mărunțesc înainte ca floarea să se deschidă complet. La celălalt tip de floare masculină sterilă, staminele sunt înlocuite cu petale, iar aceste petale nu cad. Un disc conținând nectar este prezent pe suprafața superioară a carpelilor

    Morcovii proaspeți trebuie să fie fermi și crocanti, cu pielea netedă și lipsită de pete. Culoarea luminoasă-portocalie indică un conținut ridicat de caroten; tipurile mai mici sunt cele mai fragede. Morcovii sunt folosiți în salate, ca gusturi și sunt serviți ca legume gătite în tocanite și supe.

  2.Cultivare :

    Morcovii sunt crescuți din semințe și pot dura până la patru luni (120 de zile) pentru a se maturiza, dar majoritatea culturilor se maturizează în 70 până la 80 de zile în condiții potrivite. Ei cresc cel mai bine la soare, dar tolerează o anumită umbră. Temperatura optimă este de 16 până la 21° C.  Solul ideal este adânc, liber și bine drenat, nisipos sau moale, cu un pH de 6,3 până la 6,8. Îngrășământul trebuie aplicat în funcție de tipul de sol, deoarece cultura necesită un nivel scăzut de azot, fosfat moderat și potasiu ridicat. Trebuie evitate solurile bogate sau stâncoase, deoarece acestea vor face ca rădăcinile să devină păroase și / sau să nu crească. Irigarea se aplică atunci când este necesar pentru a menține solul umed. După încolțire, cultura este în cele din urmă subțiată la o distanțare de 8-10 cm

    Producția mondiala de morcovi în 2016 (milioane de tone):

  China 20.5  /  Uniunea Europeană 5.9  /  Uzbekistan 2.3  /   Rusia 1.8  /  Statele Unite 1.4

  Ucraina 0.9

 Sursa: FAOSTAT al Organizației Națiunilor Unite

   În 2016, producția mondială de morcovi (combinată cu napi) a fost de 42,7 milioane de tone, China producând 48% din totalul mondial (20,5 milioane de tone, tabel). Alți mari producători au fost Uniunea Europeană, Uzbekistan, Rusia, Statele Unite și Ucraina.

   3. Consum

    Morcovii pot fi mâncați într-o varietate de moduri. Doar 3 la sută din β-carotenul din morcovii cruzi este eliberat în timpul digestiei. În mod alternativ, acestea pot fi tocate și fierte, prăjite sau aburite și gătite în supe și tocanite, precum și alimente pentru bebeluși și animale de companie. Un fel de utilizare bine-cunoscuta este morcovul julienne.  Împreună cu ceapa și țelina, morcovii sunt una dintre legumele primare utilizate într-o bucatarie.

   Morcovii conțin antioxidanți, care pot proteja împotriva cancerului.

   Deși s-ar putea să nu te ajute să vezi în întuneric, vitamina A din morcovi ajută la prevenirea pierderii vederii.

   Morcovii sunt disponibili pe tot parcursul anului și pot fi folosiți în mâncăruri savuroase, prăjituri și sucuri.

   Frunzele verzi sunt comestibile sub formă “salata”, dar sunt rareori consumate de oameni. Unele surse sugerează că verdeața conține alcaloizi toxici

   În India, morcovii sunt folosiți într-o varietate de moduri, ca salate sau ca legume adăugate la orez picant sau la feluri de mâncare. O variantă populară în nordul Indiei este desertul de morcovi Gajar Ka Halwa, care are morcovi răzuți și gătiti în lapte până când întregul amestec este solid, după care se adaugă nuci și unt . Salatele de morcovi sunt de obicei făcute cu morcovi răzuți ,pudrate cu condimente si semințe de muștar și chilli verzi apărute în ulei încins. Morcovii pot fi, de asemenea, tăiați în fâșii subțiri și adăugați la orez, pot face parte dintr-un vas cu legume prăjite mixte sau pot fi amestecate cu condiment specific zonei.

   De la sfârșitul anilor 1980, morcovii pentru copii sau mini-morcovii (morcovii care au fost decojiți și tăiați în cilindri uniformi) au fost o mâncare populară pentru gustări, disponibile sub forma de piureuri în multe supermarketuri. Morcovii sunt purificați și folosiți ca hrană pentru copii, deshidratați pentru a face chipsuri, fulgi și pulbere, și felii subțiri și prăjite adânc, precum chipsurile de cartofi.

   Dulceața morcovilor permite ca leguma să fie folosită în unele roluri asemănătoare fructelor. Morcovii sunt folosiți în prăjiturile cu morcovi, precum și budinci de morcovi, un fel de mâncare englezesc care se crede că a avut originea la începutul secolului al XIX-lea. Morcovii pot fi de asemenea folosiți singuri sau amestecați cu fructe în gemuri și conserve. Sucul de morcovi este, comercializat pe scară largă, în special ca băutură pentru sănătate, fie de sine stătător, fie amestecat cu sucuri extrase din fructe și alte legume.

   Consumul excesiv de mare într-o perioadă de timp duce la o condiție de carotenemie care este o îngălbenire a pielii cauzată de acumularea de carotenoizi.

   

    4. Reteta: Supa crema de morcov

  

   Ingrediente:

- 2 linguri de unt nesarat
- 1 ceapă albă mare, tocată
- 1,5 kg morcovi curatati si taiati pe din doua
- 1 lingurita usturoi granule
- 1 linguriță de cimbru uscat
- legume dupa gust, fiecare adauga ce prefera (o telina, un cartof-optional, un ardei kapia, un pastarnac)
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 linguriță piper alb (opțional)
- 100 ml smântână de gatit (dulce)

- Pudra de paprika si codite de patrunjel proaspat pt ornat

 Preparare:

  Intr-o oala mare la foc mediu, adaugati untul si ceapa. Gătiti până ce ceapa se devine translucida, 3 până la 4 minute, dar nu le lăsați deloc să se rumenesc. Condimentează cu un vârf de sare.
 Adăugați morcovii, usturoiul și cimbru uscat și amestecați-le împreună. Gatiti 2 minute, pana cand se patrund si se combina aromele. Puneti si restul legumelor taiate cuburi mari.

 Adăugați apa calduta și amestecati la foc mic. Se acoperă și se fierb timp de 15 minute, până când morcovii si restul legumelor devin foarte fragede (incercati cu o furculita).

 Când legumele sunt gatite/fierte, folosiți un blender chiar în oală pentru a pasa supa.
 Se readuce supa amestecată la foc mic, se adauga smantana și se condimentează cu sare și piper alb (opțional). Pudram cu putina paprika dupa ce o asezam in bol si aruncam coditele de patrunjel pentru savoare si aspect.

   

    5.Beneficii :

  Morcovii sunt, bogați în vitamine, minerale și fibre.

  S-a dovedit că o varietate de carotenoizi dietetici au efecte anti-cancer, datorită puterii lor antioxidante în reducerea radicalilor liberi din organism.

  Studiile au descoperit o posibilă legătură între dietele bogate în carotenoizi și un risc mai mic de cancer de prostată, dar sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma dacă legătura este cauzală.

  Morcovii conțin vitamina A. O deficiență de vitamina A poate duce la xeroftalmie, o boală progresivă a ochilor care poate deteriora vederea normală și poate duce la orbirea nocturnă sau incapacitatea de a vedea în lumină mică sau întuneric.

   Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate (NIH), lipsa vitaminei A este una dintre principalele cauze prevenibile ale orbirii la copii.

   Deficitul de vitamina A este rar în Statele Unite (S.U.A.), dar consumul de morcovi contribuie la aportul de vitamina A și ajută la prevenirea unui deficit. Deci, într-un fel, morcovii te ajută să vezi în întuneric.

   Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca majoritatea oamenilor să experimenteze modificări pozitive semnificative în viziunea lor din consumul de morcovi, cu excepția cazului în care le lipsește deja vitamina A.

  Antioxidanții și fitochimicii din morcovi pot ajuta la reglarea glicemiei.

  Aproximativ un sfert din carbohidrații din morcovi este zahăr, dar cantitatea de carbohidrați din morcovi este relativ mică.

  Potrivit Harvard Health, indicele glicemic al morcovilor este 39, ceea ce înseamnă că impactul asupra glicemiei este destul de redus.

  O jumătate de cană de morcov tocat conține 1,8 grame (g) de fibre și 205 miligrame (mg) de potasiu.

  Înainte de vârsta de 50 de ani, bărbații au nevoie de 38 g de fibre pe zi, iar femeile au nevoie de 25 g. După această vârstă, femeile au nevoie de 21 g pe zi, iar bărbații au nevoie de 30 g.

  Autoritățile sanitare recomandă oamenilor să consume cel mult 2.300 mg de sodiu pe zi. Aportul recomandat de potasiu este de 4.700 mg.

  Morcovii conțin vitamina C, un antioxidant. Acest lucru ajută la stimularea sistemului imunitar și la prevenirea bolilor. Vitamina C poate ajuta la reducerea severității unei răceli și a duratei acesteia.

 Antioxidantii si culoarea morcovilor

  Beta-carotenul antioxidant conferă morcovilor culoarea lor portocalie strălucitoare. Beta-carotenul este absorbit în intestin și transformat în vitamina A în timpul digestiei.

  Piețele fermierului și unele magazine specializate oferă morcovi într-o gamă de culori, cum ar fi violet, galben și roșu.

  Acestea conțin o varietate de antioxidanți care le conferă culoarea. De exemplu, morcovii violet conțin antocianină, iar morcovii roșii sunt bogați în licopen.

 Morcovi recomandati în dietă :

  Există două sezoane pe an pentru morcovi, iar morcovii locali sunt disponibili primăvara și toamna. Cu toate acestea, acestea pot fi găsite în supermarketuri tot anul. Pot fi cumpărate proaspete, înghețate, conserve sau murate.

  Morcovii se păstrează cel mai bine la frigider într-o pungă de plastic sigilată. Dacă frunzele sunt încă fixate pe partea superioară a morcovului, îndepărtați-le înainte de a le păstra pentru a împiedica verdeața să scoată umiditatea și nutrienții din rădăcini.

  Morcovii trebuie curățați și spălați înainte de consum.

  Sunt o legumă versatilă. Pot fi consumate crude, aburite, fierte, prăjite și ca ingredient în multe supe și tocanite.

  Folosiți morcovi mărunțiți în salate.

  Adăugați morcovi mărunțiți la produsele coapte, cum ar fi prăjituri și brioșe

  Gustați pe bețișoare de morcov sunca infasurata,sau morcovi fierti si pasati pemtru bebeluși ca gustare.

  Folosiți morcovi în suc pentru o aromă dulce, blândă

  Morcovii cruzi sau pusi la aburi oferă cea mai mare valoare nutritivă.

 6.Nutriție / Valoarea nutrițională pt 100 g / Morcovi, cruzi:

 - Energie 173 kJ (41 kcal)

 - Carbohidrați  9,6 g

 - Zaharuri 4,7 g

 - Fibră dietetică 2,8 g

 - Grasimi  0,24 g

 - Proteine : 0,93 g

  Valoarea nutrițională pt 100 g / Morcovi deshidratati :

 Apă  :  4g

 Aport caloric / Energic total  :  341 kcal

 Carbohidraţi (total)  :  79.57g

 Fibre (total)   :  23.6g

 Glucide/Zaharuri (total)   :  38.82g

 Lipide / Grăsimi (total):  1.49g

 Proteine  :  8.1g

Ambalare :
Punga 5 Kg
Proprietati Organoleptice
Culoare:
portocalie
Aspect:
granule de morcov deshidratat
Gust:
tipic, de morcov, fara gust strain/neplacut
Miros:
caracteristic, fara miros neplacut
Alergeni
Fructe cu coaja si produse derivate:
Nu
Cereale care conțin gluten, :
Nu
Arahide și produse derivate. :
Nu
Ouă și produse derivate:
Nu
Pește și produse derivate, :
Nu
Crustacee și produse derivate.:
Nu
Soia și produse derivate :
Nu
Lapte și produse derivate (inclusiv lactoză), :
Nu
Fructe cu coajă lemnoasă :
Nu
Țelină și produse derivate:
Nu
Muștar și produse derivate.:
Nu
Lupin și produse derivate:
Nu
Dioxidul de sulf și sulfiții :
Nu
Semințe de susan și produse derivate:
Nu
Moluște și produse derivate.:
Nu
Valori nutritionale
Energie kcal:
341 Kcal / 100 g
Proteine:
8.1 g / 100 g
Carbohidrati:
79.57 g /100 gr
Grasimi totale:
1.49 in 100 gr
Zaharuri:
38.82 g /100 gr
Fibre:
23.6 in 100 gr
Posibil sa te intereseze
  • Cele mai vandute produse
  • Cele mai populare
Fast and high quality delivery

Our company makes delivery all over the country

Quality assurance and service

We offer only those goods, in which quality we are sure

Returns within 30 days

You have 30 days to test your purchase