Telina Radacina 3x3 mm (Punga 5,0 kg)
Telina radacina este un produs utilizat in gastronomie pentru diferite preparate gatite,in industria alimentara si a conservelor dar are si o importanta terapeutica deosebita. Ţelina are în compoziţie 90% apă, un conţinut bogat în fibre, vitamine din grupul A, B,C , dar şi minerale precum calciu, fier, potasiu, magneziu.
Doarece telina are un nivel nutriţional ridicat, este saracă în carbohidraţi, iar conţinutul în fibre ajută la normalizarea tranzitului.Mineralele din compoziţie contribuie la o bună funcţionare a sistemului nervos şi endocrin.
Specificatiile produsului
Radacina de Telina Deshidratata si taiata la dimensiunea de 1-3 mm.
- Utilizare : materie prime folosita în industria alimentară.
- Dozaj : conform tehnicilor standard.
- Gust și aromă : tipice, caracteristice, fără nici un gust ciudat sau miros.
- Conținut de apă : 10,64%
- Contaminare organică : 0,68%
- Contaminare minerală : 0,02%
- Conținutul de părți arse, cu coaja : 4,06%
- Dăunători și rămășițele lor : inacceptabile.
Conținutul de OMG : Telina Deshidratata Radacina este un produs nonGMO
Continutul de alergeni :Telina Deshidratata Radacina este un alergen.
Produsul nu este iradiat.
Termenul de valabilitate pentru Telina Deshidratata Radacina este de 24 de luni în ambalajul original, conform condițiilor menționate mai jos.
Telina Deshidratata Radacina trebuie depozitata in spatii uscate, întunecate, la o temperatura nu mai mare de 25°C, umiditate relativă până la 80%.
Informatii despre etichetare : numelui produsului, numărului lotului, țării de origine, greutatea neta, data de producție, perioada de expirare.
Origine : Polonia
1. Despre telina
2. Pregatirea pentru utilizare a telinei
3. Utilizarea telinei
4. Produse prelucrate din semințe de țelină
5. Proprietăți funcționale ale țelinei
6. Reteta : Otet din seminte de telina
1. Despre telina
Telina (Apium graveolens L.) este o planta aromatică importantă, a cărei origine nu este prea clar stabilită, cultivarea sa fiind semnalată pentru prima oară în 1623, în Franța, și extinzându-se în continuare în Italia și Anglia.
Plantele de telina sunt un aliment destul de dulce, apetisant și sănătos, soiuri diferite de țelină putând fi întâlnite acum în întreaga lume.
Plantele sălbatice au fost utilizate în scopuri medicinale cu sute de ani înainte de întrebuințarea sa ca plantă alimentară. Inițial, formele timpurii de țelină au avut tendința de a produce tulpini goale, dar selecția a modificat această caracteristică ereditară și a redus aroma amară și puternică asociată.
Acum, țelina este cultivată pentru utilizarea gastronomica iar fructele uscate și semințele ei sunt utilizate ca și condiment. De asemenea, încă din cele mai vechi timpuri semințele au fost utilizate în medicina traditionala din Orientul Mijlociu
Odată cu dezvoltarea industriei alimentare a apărut utilizarea uleiului de semințe de țelină ca aromă alimentară în SUA și Europa.
2. Pregatirea pentru utilizare a telinei
Exista mai multe soiurile de țelină pentru tulpina,ele fiind clasificate în general ca soiuri galbene / aurii sau soiuri verzi cu frunze verde închis. Soiurile verzi pot fi împărțite în două grupe, timpuriu și ușor întârziat.
Durată de maturizare completă a plantelor este de maximum 125 de zile de la plantare, fiind o plantă cu tulpini de lungime potrivită, lăstari relativ puțini, inflorescențele uniforme, viguroase.
În mod normal, țelina este tăiată și ambalată pe câmp, cu ajutorul recoltoarelor mecanice. Acest lucru are loc de obicei la 90-120 de zile dupa plantarea plantelor in câmp. Pregătirile pentru piață includ o serie de operațiuni post-recoltare, cum ar fi îndepărtarea ramurilor laterale mici și frunzelor deteriorate, ambalare și pre-răcire. Toate acestea, cu excepția ultimelor se pot face pe câmp sau în fabrica de ambalare.
Plantele proaspete sunt păstrate în principal pentru perioade scurte pentru a evita deteriorarea lor. Condițiile optime de păstrare sunt 0 grade C și un umiditate ridicata (95%), ideală fiind depozitarea in atmosfera controlată .
Semințele de țelină sunt colectate după recoltarea din câmp, tulpinile sunt lăsate să se usuce la soare pentru o perioadă de aproximativ 7-10 zile, într-un strat subțire, înainte de efectuarea treierii ușoare pentru a separa semințele.
- Semințele uscate la umbră conțin mai mult ulei decât cele uscate la soare. După uscare, acestea sunt curățate prin cernere și depozitate în pungi etanșe, într-un loc uscat și rece.
- Atunci când semințele sunt destinate obținerii de ulei, ele vor fi folosite proaspete, pentru extragerea unei cantități mai mari de ulei volatil.
3. Utilizarea țelinei
- Țelina este cultivată mai ales pentru plante și semințe proaspete. Câteva produse prelucrate din țelină proaspătă și semințe sunt populare pe piețele din SUA, Europa și Orient. În acest scop sunt folosite pețiolele și frunzele lungi, cărnoase, apreciate pentru aroma și textura lor.
- Tulpinile și frunzele de țelina deshidratate sunt de asemenea foarte apreciate pe piețele din SUA și Marea Britanie.
- Telina se comercializeaza si sub formă de cubulețe de țelină de 10 mm, fulgi de frunze și tulpini, granule și pulbere de țelină și se folosesc ca bază pentru mâncare, la aromatizarea supelor, sosurilor de legume și carne, pentru conserve de pește, pentru diferite preparate din cartof.
Pentru păstrarea culorii verzi caracteristice, tulpinile de țelină pot fi tratate cu o cantitate minimă de bisulfit de sodiu sau sulfit de sodiu.
- Cuburile de țelină sunt folosite în amestecuri de supă, conserve, sosuri, umpluturi, produse și specialități vegetale.
- Țelina granulată sau pudră este o alegere bună pentru sosuri, conserve și congelate și amestecuri uscate pentru pâine și supe.
- Dar cel mai adesea, țelina se folosește proaspătă, tăiată cubulețe, în mâncăruri, specialități vegetale și amestecuri de salate.
- Au fost preparate amestecuri de suc de țelină, prelucrate în combinație cu diferite legume și comercializate cu succes. . Țelina organică si roșiile, țelina organică și morcovul sunt amestecurile de sucuri devenite populare ca băuturi hrănitoare, de detoxifiere, fiind raportate ca adjuvant în multe boli cronice.
- Telina poate fi păstrată și sub formă congelată.
Procesul înghețării este foarte eficient pentru păstrarea formei originale și texturii crocante a tulpinilor de țelina. Conservată sub această formă, țelina devine o garnitură crocantă pentru salata de cartofi, caserole, mâncăruri chinezești, salata și muraturi. În plus, calitatea și cantitatea nutrienților păstrați în pețiolurile de țelină uscate prin congelare sunt net superioare celor din țelina deshidratată sau uscată.
- În SUA și unele țări europene există piață de desfacere și pentru țelină murată.
În procesul de murare, pețiolele fragede de țelină se usucă, apoi se introduc în saramură și se conservă ulterior prin utilizarea condimentelor sau a oțetului. Țelina se pune la murat singură sau în amestec cu alte legume, fiind folosită ca aperitiv.
- Țelina se poate și conserva. Tulpinile de țelină fragedă atât albă, cât și verde sunt ideale pentru conserve. Etapele pregătirii includ sortarea și clasificarea, spălarea, decojirea (dacă este necesar) și pregătirea saramurii. De obicei, țelina din conserve se prelucrează la nivel ridicat al temperaturii, 115–121 grade C, în autoclave.
Temperatura și timpul de prelucrare variază în funcție de dimensiunea cutiei. Tulpinile de țelină sunt de obicei conservate pentru utilizare ulterioară în sezonul liber sau în combinații în supe, sosuri sau ca aperitiv.
4. Produse prelucrate din semințe de țelină
Țelina este cultivată pe scară largă în Asia și în regiunile mediteraneene pentru utilizarea semințelor.
Acestea, împreună cu extractele lor sunt utilizate drept condiment, în scopul aromatizării, în industria alimentară, precum și în unele industrii farmaceutice.
- Semințele întregi de țelină sunt foarte mici, de culoare maro închis și au un miros caracteristic. Semințele sunt folosite ca și condiment în India și în SUA. Semințele folosite ca atare dau o senzație de arsură la înghițire și sunt amare. Semința de țelină poate fi folosită drept condiment pentru a aromatiza practic orice fel de mâncare care necesită aroma de țelină și este deosebit de utilă ori de câte ori țelina proaspătă nu este disponibilă pentru utilizare sau tulpinile ar fi improprii de folosit.
Țelina și semințele ei au importanța lor în industria de procesare a alimentelor la nivel mondial și sunt utilizate în multe rețete balcanice, franceze, engleze, americane si asiatice.
Sucuri de legume, bouillons, ciorbă de mazăre, supe de pui și curcan, coleslaw, murături, ouă și omleta, caserole de pui și ton, salate și dressing pentru salate, pui, fructe de mare, sandvișuri și castraveți, varză și sfeclă, toate capătă o aromă deosebită, specifică, prin folosirea fie și doar a câtorva semințe de țelină. Câteva semințe de țelină pot fi presărate ușor pe morcovi fierti, roșii la gratar sau salate, bucăți de ouă și pește si sunt deosebit de complementare bucate de ouă și pește.
În afară de utilizarea lor în sfera culinară, semințele de țelină pot fi material de bază pentru prepararea diferitelor produse derivate din telina, adică uleiuri, oleorezina, pentru aromatizare în alimente, băuturi și parfumerie și în scopuri medicinale, în industria farmaceutică.
- Uleiul esențial de țelină : Uleiul volatil de țelină este cel mai important component funcțional al semințelor.
Conținutul de ulei volatil din semințe variază de la 2,5-3,0%, iar conținutul fix de ulei de 15%.
Uleiul poate fi extras și din semințe, tulpini si frunze, dar calitatea uleiului de semințe este net superioară celorlalte, iar uleiul de acest tip este mai important din punct de vedere comercial.
Uleiul de semințe de țelină își găsește de asemenea utilizarea de bază în aromatizarea și asezonarea a tot felul de alimente preparate, precum supe, carne, murături și sucuri de legume.
Uleiul își găsește utilizarea și în industria parfumurilor și altor produse cosmetice, precum și în industria farmaceutică, la fabricarea diferitelor produse.
Aroma uleiului din semințe de țelină este caldă, picantă, fructată și persistentă., ceea ce îl face foarte apreciat în aceste domenii.
Modul de obținere a uleiului : Uleiul din semințe de țelină este produs prin distilarea cu abur a semintelor. Sămânța trebuie zdrobită și trimisă imediat pentru distilare, pentru a evita pierderile prin evaporare.
Distilarea durează 10–12 ore pentru un lot și trebuie făcută cu precauție, pentru a nu se produce canalizarea aburului. Apoi, deșeurile de distilare sunt de obicei redistilate.
- Semințele indiene dau un randament mai bun de ulei în comparație cu semințele franceze.
- Randamentul mediu de ulei in seminte indiene a fost raportat ca fiind 2- 2,5% în funcție de calitatea și cantitatea de semințe și de aproximativ 20-30 kg ulei de țelină este extras dintr-un hectar .
Un alt produs secundar obținut din țelină este oleorezina de țelină.
Oleorezina de țelină este unul dintre cei mai valoroși agenți aromatizanți, deoarece oferă o aromă plăcută, calda, produselor alimentare. În esență, oleorezina de țelină este un amestec de ulei esențial, rășini solubile organice și alte materiale conexe prezente în condimentul original.
Oleorezinele de țelină sunt utilizate pe scară largă în alimente procesate, gustări, sosuri, cârnați, fructe de mare, preparate vegetale și băuturi alcoolice / nealcoolice.
Oleorezina din semințele de țelină se prepară prin extragerea din țelină uscată zdrobită și din semințe cu ajutorul unor solvenți volatili adecvați, cum ar fi hexan etanol, acid de etil sau diclorură de etilenă, apoi filtrare și desolventare sub vid. Solventul organic ar trebui să fie recuperat complet din oleorezina, conform ISO, precum și standardele țărilor importatoare, cu limitele lor maxime permise pentru solvenți aprobați .
Oleorezinele ar putea fi pe bună dreptate considerate „semințe de țelină lichidă”, fiind mai ușor de manipulat în prepararea tincturilor și extractelor.
Oleorezina de telina este un lichid verde, care are un conținut de ulei volatil de aproximativ 9 ml / 100 g. El este foarte fluid și are o aromă specifica plantei de telina, ușor spre aroma de lămâie și amara. Tipurile indiene de țelină au toate aceste caracteristici mai pregnante.
- Pudră de țelină : Pulberea de semințe de țelină este utilizată în principal în alimente în scopuri aromatizante, precum dressinguri pentru salată, supe, cârnați, sucuri de legume și murături.
Pudra de țelină din semințe are importanța sa în industria de prelucrare a alimentelor la nivel mondial și este folosită în multe rețete balcanice, franceze, engleze, americane și asiatice.
Pudra de semințe de țelină poate fi presărat peste salate, supe, cârnați, sucuri, ouă și mâncăruri cu pește.
Pulberea de țelină este produsă prin măcinarea semințelor uscate, dar in cadrul acestui proces poate apărea pierderea aromei caracteristice a pulberii de țelină. Prin urmare, pentru a evita acest lucru și pierderea uleiurilor volatile, se pot folosi pre-refrigerarea și măcinarea la temperatură redusă.
Astfel, o inovație pentru măcinarea idealizată a condimentelor este măcinarea prin congelare (la –70 grade C), procedeu care are multe avantaje - retenție crescută de uleiuri volatile și dispersabilitate a materialuui măcinat fin din preparatele alimentare . O altă modalitate de controlare a calitații puderi de țelină ar fi selectarea atentă a materialului de ambalare. Calitatea ambalajului ar putea limita pierderea rapidă a uleiurilor volatile.
Materialul grosier este acceptat pentru extracția și distilarea uleiului și oleorășinilor, în timp ce pentru utilizare directă în condimentarea alimentelor , este necesar un produs mai fin.
Alte produse din țelină
- Sare de țelină : Sarea de țelină comercială se prepară amestecând sare de masă fină și măcinată semințe de țelină sau semințe de țelină oleorășină sau tulpini de țelină uscate la sol.
Conform standardelor canadiene, sarea de țelină ar trebui să fie o combinație sau 25% din semințe de țelină țelină pudră sau măcinată și 75% sare de masă .
5. Proprietăți funcționale ale țelinei
Tulpinile și semințele de telina si frunze de țelină sunt apreciate pentru suculența lor apetisantă, multivitaminele și minerale. Frunzele și tulpinile proaspete conțin în principal proteine, grăsimi, fibre, carbohidrați, minerale și vitamine.
Compoziția variază în funcție de soi, regiune, parte din plantă și vârsta produsului.
Semințele de țelină și extractele lor sunt cunoscute pentru importanța în industria farmaceutică și în medicina tradițională.. S-a demonstrat că țelina are o serie de proprietăți funcționale, dintre care cele mai importante sunt următoarele: antireumatic, antispastic , diuretic, hipotensiv, antiinflamator
6. Reteta : Otet din seminte de telina
- Alegeți un borcan cu gura mai largă.
- Puneți două linguri de semințe de țelină în borcan pentru fiecare 600 ml apă / 2 căni oțet de vin alb. -
- Acoperiți și plasați într-un loc răcoros și întunecat timp de 2-3 săptămâni, agitând borcanul din când în când, până când aroma s-a dezvoltat.
- Strecurați oțetul în sticle curate, etichetați și depozitați într-un loc răcoros, departe de lumina directă a soarelui.
- Folosiți oțetul în dressinguri pentru salate și pentru a aromatiza sosurile.
Recenzii ale clienților
Recomandare pentru cumpărare
100%
- REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2011
- REGULAMENTUL (CE) NR. 1333/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 16 decembrie 2008
-
REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei
"Articolul 14
Vânzarea la distanță
(1)Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:
(a)informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor;
(b)toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării.
(2)În cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță, mențiunile obligatorii în temeiul articolului 44 sunt puse la dispoziție în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol.(3)Alineatul (1) litera (a) nu se aplică produselor alimentare oferite spre vânzare prin intermediul automatelor sau al incintelor comerciale automatizate."
Informațiile și imaginile prezentate au caracter exclusiv de promovare și publicitate, datele astfel furnizate fiind informative, generale și pur orientative.
Toate informațiile despre produsele de pe site-ul nostru sunt furnizate doar în scop informativ si pot contine informatii lipsa sau greseli de redactare. Vă recomandăm să nu vă bazați exclusiv pe informațiile prezentate pe site-ul nostru. Vă rugăm să citiți întotdeauna legislatia in vigoare ce reglementeaza produsul, etichetele, avertismentele și instrucțiunile furnizate împreună cu produsul înainte de a comanda,utiliza sau a consuma un produs.
Top ingrediente va pune la dispozitie gratuit orice document pe care dumneavoastra il solicitati (buletine de analiza, certificate de calitate, etc)
În cazul oricăror probleme de siguranță sau pentru orice alte informații despre un produs, vă rugăm să citiți cu atenție orice instrucțiuni furnizate pe pagina produsului, etichetă sau pe ambalaj și să contactați producătorul. Conținutul de pe acest site nu este destinat să înlocuiască sfaturile oferite de medici, farmaciști sau alți profesioniști autorizați din domeniul sănătății sau din industria alimentara. Contactați imediat furnizorul de asistență medicală dacă bănuiți că aveți o problemă medicală. Informațiile și declarațiile despre produse nu sunt destinate a fi utilizate pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni orice boală sau stare de sănătate.
Fotografiile prezentate pot să nu fie actualizate la înfățișarea actuală a produselor. Designul, culorile, formele, alte caracteristici ale produselor sau ambalajelor pot diferi in realitate față de cele din pozele de pe site. Specificațiile tehnice si caracteristicile descrise sunt cu titlu informativ, putând fi schimbate fără înștiințare prealabilă din partea producătorilor produselor și nu constituie obligativitate. Nici o prezentare, fotografie sau descriere nu obligă firma producatoare sau pe Top Ingrediente.
Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei Text cu relevanță pentru SEE
(27) | Pentru a se asigura informarea cu privire la produsele alimentare, este necesar să se ia în considerare toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare către consumatori, inclusiv vânzarea produselor alimentare prin mijloace de comunicare la distanță. Deși este evident că orice produs alimentar vândut la distanță ar trebui să îndeplinească aceleași cerințe ca produsele vândute în magazine, este necesar să se clarifice faptul că, în astfel de cazuri, informațiile obligatorii relevante referitoare la produsele alimentare ar trebui de asemenea să fie disponibile înainte de încheierea cumpărării produsului. |
Daca din motive independente de vointa noastra sau daca am omis involuntar anumite informatii necesare va rugam sa ne solicitati informatiile sau documentele necesare ( declaratii conformitate, fise de securitate, buletine de analiza etc) sau sa nu plasati comada produsului respectiv.
Articolul 14
Vânzarea la distanță
(1) Fără a aduce atingere cerințelor privind informațiile prevăzute la articolul 9, în cazul produselor alimentare preambalate oferite spre vânzare prin mijloace de comunicare la distanță:
(a) | informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu excepția mențiunilor prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (f), sunt puse la dispoziție înainte de cumpărare și apar pe suportul de vânzare la distanță sau sunt furnizate prin alte mijloace corespunzătoare identificate în mod clar de către operatorul din sectorul alimentar. În cazul în care sunt utilizate alte mijloace corespunzătoare, informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziție fără ca prin aceasta operatorii din sectorul alimentar să impună costuri suplimentare consumatorilor; |
(b) | toate mențiunile obligatorii sunt puse la dispoziție în momentul livrării. |