Ceapa verde, cunoscută științific sub numele de Allium fistulosum, este o plantă perenă din familia Alliaceae, strâns legată de ceapa comună (Allium cepa).
Ceapa verde este disponibilă în principal în perioada primăvară-început de vară, dar poate fi cultivată și în sere pe tot parcursul anului.
În Romania, ceapa verde este folosită frecvent în salate, oțeturi și ca garnitură pentru diverse feluri tradiționale, precum ciorbe sau mămăligă. În bucătăria internațională, ceapa verde este apreciată pentru aroma sa delicată și este folosită în feluri diverse, de la preparate asiatice până la cele mexicane.
Ceapa verde are o tulpină lungă și subțire, de culoare verde deschis, terminată cu o frunză verde închis, mai moale și cilindrică. Rădăcinile sunt albe și fine.
Gustul cepei verzi este proaspăt și ușor picant, dar mai blând comparativ cu ceapa galbenă tradițională.
Ceapa verde este o verdeață folosită pentru a îmbunătăți gustul diverselor feluri de mâncare.
Este prezentă în piețe, grădini personale și poate fi cumpărată de la producători locali. De asemenea, este ușor de crescut în ghivece sau în grădini urbane.
Ceapa verde este bogată în vitaminele A, C și K, minerale precum fierul și calciul, și conține quercetină, un antioxidant puternic.
Ajută în fortificarea sistemului imunitar, are proprietăți antiinflamatorii și poate contribui la sănătatea sistemului digestiv.
Folosirea moderată a cepei verzi este recomandată; poate fi inclusă zilnic în salate sau ca garnitură pentru diverse preparate.
Ceapa verde poate fi consumată crudă, adăugată în salate, sau gătită, fiind utilizată în stir-fry-uri, omelete și pentru aromatizarea supei. De asemenea, poate fi marinată sau folosită în diverse sosuri.
În România, ceapa verde este des întâlnită în salata de boeuf, sarmale sau borșuri. Internațional, este folosită în rețete precum ceapa verde cu tofu în stil asiatic sau în cadrul garniturilor pentru tacos mexicani.
Se potrivește bine în supe, salate, la prepararea de feluri principale și chiar în unele deserturi savuroase.
Combină excelent cu ouă, cartofi, diverse tipuri de carne, pește, dar și cu alte legume și verdeațe precum ardeiul sau mărarul.
În medicina populară, ceapa verde este folosită pentru proprietățile sale antiseptice și pentru a ajuta în caz de răceală sau gripă.
Unele comunități rurale din România consideră ceapa verde un simbol al sănătății și al purificării, fiind utilizată în ritualuri de primăvară.
Ceapa verde poate fi folosită și în scopuri cosmetice, ca de exemplu în măști faciale revitalizante.
Ceapa verde poate fi păstrată în frigider pentru aproximativ o săptămână dacă este depozitată în condiții umede și răcoroase.
Pentru o conservare ideală, ceapa verde trebuie păstrată într-un loc răcoros, întunecat și ușor umed, ideal în sertarul pentru legume al frigiderului.
Poate fi și congelată, murată sau uscată pentru a-i prelungi durata de viață și pentru a fi utilizată în afara sezonului.
Persoanele cu sindromul intestinului iritabil sau alte afecțiuni gastrointestinale ar putea să evite ceapa verde deoarece poate cauza iritații.
Consumul de ceapă verde poate influența eficacitatea anumitor medicamente, cum ar fi anticoagulantele.
Consumul excesiv poate duce la disconfort gastrointes
Recenzii ale clienților
Nici o postare găsită