Zaharurile sunt un tip de carbohidrați simpli sau glucide care furnizează energie organismului. Acestea sunt alcătuite din zahăruri simple, cum ar fi glucoza, fructoza și galactoza, și sunt adesea cunoscute sub numele de "zaharuri simple" sau "monozaharide". Zaharurile pot fi găsite în mai multe alimente și băuturi, dar pot proveni și din surse naturale, precum fructele.

Iată câteva tipuri comune de zaharuri:

  1. Glucosa: Este unul dintre principali zaharuri simple care furnizează energie celulelor corpului. Este cunoscut și sub numele de "zahărul sângelui", deoarece nivelul său din sânge este strâns reglementat.

  2. Fructoza: Este un zahăr găsit în fructe, miere și unele legume. Este adesea folosit ca îndulcitor și este mai dulce decât glucoza.

  3. Galactoza: Este un zahăr găsit în lapte și produsele lactate. Este de obicei legat de glucoză pentru a forma lactoza, care este principalul zahăr din lapte.

  4. Sucroza: Este un zahăr disaccharid format dintr-o moleculă de glucoză și una de fructoză. Este cel mai cunoscut sub numele de "zahăr de masă" și se găsește în mod obișnuit în produsele dulci.

  5. Lactoza: Este un zahăr disaccharid format dintr-o moleculă de glucoză și una de galactoză. Este găsit în mod natural în lapte și produse lactate.

  6. MaltOza: Este un zahăr disaccharid format din două molecule de glucoză. Este găsit în special în orz și malț.

Consumul de zaharuri este o parte normală a dietei, deoarece acestea furnizează energie necesară organismului. Cu toate acestea, consumul excesiv de zaharuri simple, în special cele adăugate la produsele alimentare procesate și băuturile răcoritoare, poate avea efecte negative asupra sănătății. Consumul excesiv de zaharuri simple poate duce la creșterea în greutate, creșterea nivelului de zahăr din sânge, carii dentare și alte probleme de sănătate.

Recomandările dietetice sugerează limitarea consumului de zaharuri adăugate la produsele alimentare și băuturile procesate și concentrarea pe consumul de zaharuri naturale din surse sănătoase, cum ar fi fructele și legumele. Este important să citiți etichetele produselor alimentare pentru a identifica adăugarea de zaharuri, deoarece acestea pot fi adăugate sub diverse denumiri, cum ar fi sirop de porumb bogat în fructoză, zahăr brun, zahăr granulat, sirop de agave etc.

 
 
 
ie.
Recenzii

Date inexistente

Scrie un comentariu
Cele mai vandute produse