Explorand culisele bucatariei: Chimionul macinat in preparate culinare unice 

25/01/2024
Curry de pui

Chimionul macinat, cu aroma sa distinctiva si gustul bogat, adauga profunzime si caracter oricarui preparat culinar. Este un condiment versatil, folosit in bucatarii din intreaga lume, aducand o nota aromatica si unicitate fiecarui fel de mancare. In acest articol, vom explora diversitatea preparatelor culinare in care chimionul macinat straluceste in toata gloria sa si vom impartasi cateva retete delicioase pentru a va inspira in propria aventura culinara.

Curry de legume cu chimion macinat

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 ceapa, tocata
  • 2 catei de usturoi, maruntiti
  • 1 ardei rosu, taiat cubulete
  • 1 morcov, taiat cubulete
  • 1 cartof dulce, taiat cubulete
  • 1 cana de naut fiert
  • 2 linguri de pudra de curry
  • 1 lingurita de chimion macinat
  • 1 lingurita de curcuma
  • 1 conserva de lapte de cocos
  • Sare si piper dupa gust

Instructiuni:

  1. Intr-o tigaie mare, incalziti uleiul de masline si caliti ceapa si usturoiul pana devin aurii.
  2. Adaugati ardeiul, morcovul si cartoful. Gatiti pentru cateva minute pana cand legumele incep sa se inmoaie.
  3. Adaugati nautul fiert, pudra de curry, chimionul macinat si curcuma. Amestecati bine.
  4. Turnati laptele de cocos si lasati sa fiarba pana cand legumele sunt gata. Ajustati gustul cu sare si piper.
  5. Serviti curry-ul cu orez sau paine naan

Hummus cu arome de chimion:

Ingrediente:

  • 1 conserva de naut scurs si clatit
  • 3 linguri de pasta de susan (tahini)
  • 2 catei de usturoi
  • Sucul de la 1 lamaie
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingurita de chimion macinat
  • Sare si piper dupa gust
  • Apa pentru ajustarea consistentei

Instructiuni:

  1. Intr-un blender, combinati nautul, pasta de susan, usturoiul, sucul de lamaie, uleiul de masline si chimionul macinat.
  2. Mixati pana cand obtineti o pasta fina, adaugand apa, daca este nevoie, pentru a obtine consistenta dorita.
  3. Gustati si ajustati cu sare si piper.
  4. Serviti hummusul cu legume proaspete sau paine prajita.

Salata de Quinoa cu chimion si legume:

Ingrediente:

  • 1 cana de quinoa, fiarta
  • 1 castravete, taiat cubulete
  • 1 rosie, taiata cubulete
  • 1 ceapa rosie, tocata
  • 1 mana de frunze de menta, tocate
  • 1 mana de coriandru, tocat
  • 1 lingurita de chimion macinat
  • Sucul de la 1 lamaie
  • 3 linguri de ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust

Instructiuni:

  1. Intr-un bol mare, combinati quinoa, castravetele, rosia, ceapa, menta si coriandrul.
  2. Intr-un bol mic, amestecati chimionul macinat, sucul de lamaie, uleiul de masline, sare si piper pentru a face un dressing.
  3. Turnati dressingul peste salata si amestecati bine.
  4. Lasati salata sa stea timp de 10-15 minute pentru a permite aromei sa se imbine.
  5. Serviti salata ca o masa usoara sau alaturi de un fel principal.

Galuste cu carne si chimion:

Ingrediente pentru galuste:

  • 1 cana de faina
  • 1 ou
  • 1/4 cana de apa
  • Un praf de sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 250g carne de vita tocata
  • 1 ceapa, tocata
  • 2 catei de usturoi, maruntiti
  • 1 lingurita de chimion macinat
  • Sare si piper dupa gust

Instructiuni:

  1. Pentru galuste, amestecati faina, oul, apa si sarea intr-un bol pana obtineti un aluat moale. Lasati-l sa se odihneasca timp de 30 de minute.
  2. Intr-o tigaie, caliti ceapa si usturoiul in ulei pana devin aurii. Adaugati carnea de vita si gatiti pana cand se rumeneste.
  3. Adaugati chimionul macinat, sare si piper la umplutura si amestecati bine.
  4. Intindeti aluatul si taiati cercuri mici. Plasati o lingurita de umplutura in mijlocul fiecarui cerc si inchideti galustele.
  5. Fierbeti galustele in apa sarata pana cand plutesc la suprafata.
  6. Serveste galustele cu sos de rosii si presara chimion macinat deasupra.

Paine cu chimion macinat si seminte:

Ingrediente:

Instructiuni:

  1. Intr-un bol mare, amestecati faina, drojdia, zaharul, sarea si chimionul macinat.
  2. Adaugati apa treptat si framantati pana cand obtineti un aluat moale si elastic.
  3. Acoperiti bolul si lasati aluatul sa creasca timp de 1-2 ore sau pana cand isi dubleaza volumul.
  4. Impartiti aluatul in doua si formati doua paini. Presarati seminte de floarea-soarelui deasupra.
  5. Coaceti in cuptor preincalzit la 180°C timp de 25-30 de minute sau pana cand painea devine aurie.

Gusturi care incanta sufletul si papilele gustative

Chimionul macinat se dovedeste a fi un partener versatil in bucatarie, aducand o nota inconfundabila de arome si beneficii pentru sanatate la fiecare masa. De la preparate traditionale la optiuni creative si sanatoase, acest condiment se integreaza perfect in diverse feluri de mancare. Asadar, aventura culinara cu chimionul macinat este un demers gustos si sanatos care incanta sufletul si papilele gustative in egala masura. Descoperiti si bucurati-va de arta culinara unica pe care chimionul macinat o aduce in bucataria dumneavoastra!

 

 

AN 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu