Cum actioneaza crema de tartar pentru stabilizarea si cresterea volumului spumei de albus

20/10/2023
crema tartar pentru spuma de albus

Crema de tartar, cunoscuta si sub numele de bitartrat de potasiu, este un ingredient magic in bucatarie, in special atunci cand vine vorba de preparate care implica albusuri de ou. Unul dintre cele mai interesante roluri ale cremei de tartar este acela de a stabiliza si de a creste volumul spumei de albusuri, ceea ce este esential in multe retete, cum ar fi bezelele, cremele sau inghetatele.

In acest articol, vom explora cum actioneaza crema de tartar pentru a realiza acest lucru si cum sa o folositi corect in bucataria dumneavoastra.

Ce este crema de tartar si cum functioneaza?

Crema de tartar este un produs obtinut din acidul tartaric, care se gaseste in mod natural in struguri. Dupa ce strugurii sunt stoarsi pentru a obtine suc de struguri sau must, se formeaza cristale de crema de tartar in recipient. Aceste cristale sunt colectate, curatate si macinate pentru a obtine o pulbere fina, care este utilizata in bucatarie.

Acum, sa exploram cum actioneaza crema de tartar pentru stabilizarea si cresterea volumului spumei de albusuri:

Stabilizarea spumei  de albusuri

Atunci cand bateti albusurile de ou, proteinele din albusurile de ou se desfac si se imbina pentru a forma o structura spumoasa. Aceasta spuma este instabila in mod natural si poate sa se prabuseasca daca nu este stabilizata corespunzator.

Crema de tartar interactioneaza cu proteinele din albusurile de ou, creand legaturi chimice care ajuta la stabilizarea spumei. Aceste legaturi intaresc structura spumei, permitandu-i sa retina mai bine aerul si sa nu se prabuseasca. Ca urmare, spuma de albusuri batute cu crema de tartar va fi mult mai stabila si va rezista mai bine la coacere sau amestecare.

Cresterea volumului spumei

Crema de tartar are, de asemenea, capacitatea de a creste volumul spumei de albusuri. Acest lucru se datoreaza faptului ca crema de tartar reduce aciditatea mediului in care se bate spuma. Cu cat mediul este mai putin acid, cu atat proteinele din albusurile de ou se vor lega mai bine si vor forma o spuma mai densa si mai mare.

De asemenea, crema de tartar poate ajuta la mentinerea spumei in timpul coacerii. Proteinele stabilizate de crema de tartar sunt mai putin susceptibile sa se contracte si sa elibereze aerul in timpul coacerii, ceea ce inseamna ca veti obtine un produs final cu o textura mai usoara si mai pufosa.

Cum sa folositi crema de tartar pentru a stabiliza si creste volumul spumei de albus?

Folosirea corecta a cremei de tartar pentru stabilizarea si cresterea volumului spumei de albusuri este destul de simpla:

Ingrediente necesare: Veti avea nevoie de albusuri de ou, crema de tartar si zahar (daca este necesar in reteta dumneavoastra).

Bateti albusurile: incepeti prin a bate albusurile intr-un bol curat si uscat. Bateti-le pana cand incep sa se formeze varfuri moi.

Adaugati crema de tartar: Adaugati o cantitate mica de crema de tartar (de obicei, o varfurita de cutit pentru fiecare albus) in albusurile batute.

Continuati sa bateti: Continuati sa bateti albusurile pana cand acestea devin spumoase si formeaza varfuri ferme. Crema de tartar va ajuta la stabilizarea si cresterea volumului spumei in acest proces.

Adaugati zaharul (daca este necesar): Daca reteta dumneavoastra implica adaugarea de zahar, puteti face acest lucru treptat dupa ce albusurile au inceput sa formeze varfuri moi.

Continuati sa bateti pana la formarea varfurilor ferme: Continuati sa bateti albusurile pana cand acestea formeaza varfuri ferme si stralucitoare.

Utilizati imediat sau coaceti: Utilizati imediat spuma de albusuri in reteta dumneavoastra sau coaceti-o dupa cum este specificat in reteta.

In concluzie, crema de tartar este un ingredient de baza in bucatarie atunci cand doriti sa obtineti o spuma de albusuri stabila si cu un volum crescut. Aceasta actioneaza prin stabilizarea si cresterea volumului spumei, iar utilizarea corecta a cremei de tartar va va ajuta sa obtineti rezultate culinare deosebite, precum bezele crocante sau creme pufoase.

 

AN

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu