Trucuri pentru obtinerea unei verze murate perfecte: Bucura-te de gustul autentic si aromat

25/10/2023
trucuri de murare a verzei

Varza murata, o delicatesa in multe culturi, este cunoscuta pentru gustul sau savuros si consistenta crocanta. Procesul de murare a verzei poate parea simplu, dar pentru a obtine o varza murata perfecta, sunt necesare atentie la detalii si putine trucuri.

In acest articol, vom explora aceste trucuri si pasii esentiali pentru a obtine o varza murata delicioasa.

Alege varza potrivita:

Primul pas catre obtinerea unei verze murate perfecte este alegerea unei verze proaspete si sanatoase. Opteaza pentru varza alba sau rosie, cu frunze tari si fara semne de degradare sau insecte. Alege o varza cu capatul taiat curat, ceea ce va face curatarea mai usoara.Verzele se aleg dupa subtirimea foilor, care, totodata, trebuie sa nu fie cu mult mai mari de-o palma

Spala si curata varza:

Dupa ce ai ales varza, spala-o sub un jet de apa rece pentru a indeparta orice impuritati sau praf. Dupa aceea, inlatura frunzele exterioare care pot fi murdare sau vechi. Acest pas este esential pentru a asigura o fermentare sanatoasa si pentru a evita orice impuritati care ar putea afecta gustul verzei murate.Apoi trebuie scobite de cotor, iar în locul cotorului se pune o lingura de sare.

Asezarea verzei in butoi

Dupa spalare si curatare se aseaza verzele în butoi: un rand de verze, un rand de sare grunjoasa. Se continua procedura pana ce butoiul se umple 

Adauga condimente

Sarea: este in ingredient cheie in procesul de murare a verzei.Sarea ajuta la eliminarea excesului de apa din varza si la crearea unui mediu potrivit pentru fermentare. Se foloseste sare grunjoasa fara iod

Hrean: hreanul ajuta ca varza sa ramana ferma, sa nu se inmoaie excesiv

Bete de marar uscat: betele de marar au un gust subtil si o aroma placuta, cu note usor de anason. Aceasta aroma se amesteca minunat cu gustul caracteristic al verzei murate

Foi de dafin: adauga profunzime si complexitatea aromei verzelor murate

Gutuie: pentru colora zeama intr-un galben frumos 

Boabe de porumb: pentru a colora zeama

Piper boabe si cimbru: pentru condimentare si gust 

Lichid de murare:

Saramura:  la 1 litru de apa adaugam 40-45 gr sare. Se amesteca foarte bine pana sarea se dizolva si lichidul de murare este limpede. Se adauga saramura in butoi astfel incat saramura sa acopere verzele. Pana varza se acreste, aceasta trebuie pitrocita. Pitrocirea se face prin suflarea aerului in butoi cu ajutorul unui furtun. Pritocirea se face zilnic, minim 5 minute 

Cand se pune varza la murat

Varza de toamna se pune la murat pentru iarna in luna octombrie. Traditia spune ca perioada cea mai favorabila pentru murarea verzei este la 26 octombrie, in perioada sarbatorii Sfantului Dumitru 

In ce recipiente se mureaza varza 

Butoaie de plastic: se pot folos butoaie de plastic de diferite dimensiuni. Este recomandat ca butoiul sa fie prevazut la baza cu un robinet pentru a putea vantura usor saramura. Inainte de utilizare butoiul trebuie sa fie foarte bine spalat si oparit cu apa fiarta

Borcane de sticla: borcanle de sticla sunt potrivite pentru murarea sferturilor de varza. Gurile mici ale borcanelor nu permit trecerea verzelor intregi. Inainte de utilizare borcanele trebuiesc spalate si oparite 

Butoaie de lemn de stejar: butoaiele de lemn necesita pregatiri atente, curatare riguroasa si un intreg proces de umflare a doagelor butoaielor, pentru a preveni scurgerea saramurii

Avantajele verzei murate

Varza murata este un aliment versatil si sanatos. Varza murata este un probiotic natural, imbunatateste digestia si curata intestinele. Varza murata contine minerale si fibre alimentare, antioxidanti care provin aparitia nitrozaminelor, ce au actiune cancerigena 

Consumul de varza murata restabileste microflora intestinala, combate constipatia, intensifica detoxifierea organismului si protejarea ficatului

Varza murata ajuta la prevenirea virozelor si poate compensa pe parcursul iernii deficitul de legume proaspete

In cocluzie pentru a avea o varza murata gustoasa, cu frunze ferme, zeama aromata si galbena, care sa rezsiste toata iarna trebuie sa alegem verze sanatoase, sa le spalam bine, sa folosim sarea grunjoasa fara iod, sa curatam bine recipientele de murare si cel mai important, timp de cateva saptamani sa pritocim sau sa vanturam saramura, zilnic, 5 minute 

AN 

 

 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu