Superstitii si traditii in ziua de Craciun in Romania

20/12/2023
Cameră de zi interioară decorată clasic de Crăciun, bibliotecă cu șemineu.

Craciunul in Romania este o sarbatoare incarcata de traditii, obiceiuri si, desigur, superstitii stravechi care au supravietuit de-a lungul generatiilor. Odata cu sosirea acestei zile pline de magie si bucurie, romanii imbratiseaza si respecta anumite practici si credinte ce aduc noroc sau asigura protectie pentru intregul an ce urmeaza.

Steaua si semnificatia ei

Traditional, se crede ca steaua care a ghidat magii catre ieslea din Betleem aduce noroc si protectie. In multe zone ale Romaniei, se obisnuieste ca in ajunul Craciunului sa se confectioneze stele din hartie sau carton si sa fie asezate in case, la ferestre sau pe acoperisuri. Aceste stele sunt considerate aducatoare de lumina si fericire in gospodarii.

Apa sfintita

Un obicei practicat in multe locuri din Romania in ziua de Craciun este binecuvantarea apei. Se crede ca apa sfintita in aceasta zi este purificatoare si aduce sanatate, protectie si noroc in casa. Oamenii isi aduc ulcioare sau sticle pentru a le umple cu apa sfintita la biserica sau chiar acasa, unde preotul soseste sa faca aceasta binecuvantare.

Mancaruri si obiceiuri culinare

Intr-o tara cunoscuta pentru bucatele sale traditionale, Craciunul este momentul perfect pentru a pastra si respecta obiceiurile culinare. Se spune ca masa de Craciun aduce prosperitate in casele oamenilor si este important sa fie bogata si variata. Un obicei raspandit este acela de a pastra o parte din mancarurile de Craciun pentru a fi consumate la miezul noptii, pentru a aduce noroc si belsug in noul an.

Pomul de Craciun si decorarea casei

Decorarea casei cu lumini stralucitoare, globuri colorate si alte ornamente festive este un aspect important al sarbatorilor de iarna. in Romania, se spune ca pomul de Craciun aduce noroc si belsug in casa. Multi oameni il decoreaza in Ajunul Craciunului pentru a atrage bucuria si armonia in familie.

Obiceiuri pentru a atrage iubirea sau ghinionul

Exista si superstitii mai putin cunoscute asociate cu Craciunul in Romania. De exemplu, se spune ca fetele necasatorite pot afla cine le va fi sotul in anul urmator aruncand o pereche de cizme pe acoperisul casei in Ajunul Craciunului. Daca cizmele cad cu varful indreptat catre casa, se spune ca vor gasi dragostea in acel an.

In contrast, spargerea vreunei farfurii in Ajunul Craciunului ar putea aduce ghinionul sau pierderile financiare. Aceasta este o superstitie cu origini diverse, dar unele regiuni din tara pastreaza inca acest obicei pentru a evita nenorocul.

Ziua de Craciun in Romania este o sarbatoare incarcata de traditii, superstitii si obiceiuri vechi, care aduc oamenii impreuna si le ofera un simt puternic al identitatii culturale. Aceste practici stravechi, impletite cu bucuria si emotia sarbatorii, aduc un farmec aparte acestei perioade a anului, hranindu-ne speranta si dorinta pentru un an nou plin de fericire si belsug.

AN 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu