Bucurie in straturi : Tort cu caramel si nuci

14/12/2023
tort cu nuci si caramel

Sarbatorile de iarna sunt momentele ideale pentru a pregati deserturi decadente si delicioase. Un tort cu caramel si nuci este un exemplu perfect al dulcetii si crocantului armonizate intr-o combinatie rafinata. Iata cum poti pregati acest desert minunat:

Ingrediente:

Pentru blaturi:

  • 2 cani de faina de grau
  • 1 cana de zahar
  • ½ cana de unt topit
  • ½ cana de lapte
  • 3 oua mari
  • 2 lingurite de praf de copt
  • ½ lingurita de sare
  • 1 lingurita de extract de vanilie

Pentru umplutura si decor:

  • 1 cana de zahar
  • ½ cana de smantana
  • ½ cana de nuci macinate
  • ½ cana de nuci intregi pentru decor
  • 200g unt la temperatura camerei
  • 2 cani de zahar pudra

Instructiuni:

1. Pregatirea blaturilor:

  1. Preincalziti cuptorul la 180°C si pregatiti doua tavi de copt rotunde de 20-22 cm diametru, tapetandu-le cu hartie de copt si uns cu unt.
  2. Intr-un bol mare, amestecati faina, zaharul, praful de copt si sarea.
  3. Adaugati untul topit, laptele, ouale si extractul de vanilie in bol si amestecati pana se omogenizeaza compozitia.
  4. Turnati aluatul in tavile pregatite si coaceti timp de aproximativ 25-30 de minute sau pana cand un bat de scobitoare introdus in mijlocul blatului iese curat.
  5. Lasati blaturile sa se raceasca in tavi timp de 10 minute, apoi transferati-le pe un gratar pentru a se raci complet.

2. Pregatirea caramelului si a umpluturii:

  1. Intr-o cratita, topiti zaharul la foc mediu, amestecand constant pana cand se topeste si capata o culoare auriu inchis.
  2. Adaugati smantana treptat in zaharul topit, amestecand continuu pana cand se omogenizeaza. Fii atent(a) pentru ca amestecul va fierbe si poate sa sara.
  3. Lasati caramelul sa fiarba timp de aproximativ 1-2 minute pana se ingroasa usor, apoi adaugati nucile macinate si amestecati bine.
  4. Scoateti cratita de pe foc si lasati caramelul sa se raceasca la temperatura camerei.

3. Asamblarea tortului:

  1. Pentru stratul de crema, bateti untul moale pana devine pufos, apoi adaugati treptat zaharul pudra si continuati sa mixati pana obtineti o crema fina si aerata.
  2. Asezati primul blat pe un platou pentru tort si insiropati-l cu un sirop de zahar si apa (2 parti zahar, 1 parte apa, fiert pana cand zaharul se dizolva).
  3. Adaugati un strat generos de crema de unt peste blatul insiropat, apoi turnati jumatate din caramelul cu nuci pe deasupra.
  4. Asezati al doilea blat si repetati procesul cu sirop si strat de crema, apoi adaugati restul de caramel cu nuci peste acest strat.
  5. Acoperiti intregul tort cu crema de unt si decorati-l cu nuci intregi sau segmente de nuca pentru un aspect elegant.

Servire si degustare:

Tortul cu caramel si nuci este acum gata sa fie savurat alaturi de cei dragi in aceasta seara speciala. Taiati cu grija fiecare strat si bucurati-va de armonia dintre dulceata caramelului, gustul untului fin si crocantul nucilor.

Acest desert poate fi acompaniat de o ceasca de cafea sau un ceai pentru a sublinia savoarea caramelului si a nucilor si pentru a completa experienta gustativa.

Cu fiecare muscatura, vei descoperi o explozie de arome care transforma acest tort intr-o alegere perfecta pentru a incheia cu dulcete o seara de sarbatoare.

 

AN 

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu