Reteta de tort Dobos: Deliciu traditional cu glazura de caramel crocant

15/12/2023
Tort maghiar Dobosh

Tortul Dobos este un desert iconic, recunoscut pentru straturile sale subtiri de blat, umplut cu crema fina de unt si acoperit cu o glazura crocanta de caramel. Aceasta reteta clasica aduce in prim-plan gustul autentic al acestui desert adorat de multi.

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 6 oua mari, la temperatura camerei, separate
  • 150g zahar granulat
  • 125g faina alba, cernuta
Pentru crema:
Pentru glazura:
  • 200g zahar granulat
  • 6 linguri apa
  • 1 lingurita otet sau zeama de lamaie

Instructiuni:

Pasul 1: Pregatirea blatului
  1. Preincalzeste cuptorul la 180°C si pregateste doua tavi rotunde pentru copt, tapetandu-le cu hartie de copt.
Pasul 2: Pregatirea aluatului pentru blat
  1. Intr-un bol mare, bat albusurile cu un praf de sare pana se formeaza varfuri moi.
  2. Adauga treptat zaharul si continua sa bati pana obtii o spuma lucioasa si consistenta.
  3. Adauga galbenusurile pe rand, amestecandu-le usor in compozitie.
  4. Adauga faina treptat, amestecand cu grija pentru a mentine aeratia.
Pasul 3: Coacerea blatului
  1. Imparte aluatul in doua si toarna-l uniform in cele doua tavi pregatite.
  2. Coace timp de aproximativ 10-12 minute sau pana cand marginile incep sa se detaseze usor de marginile tavii.
  3. Scoate blaturile din cuptor si lasa-le sa se raceasca complet pe un gratar.
Pasul 4: Pregatirea cremei
  1. Intr-un bol, mixeaza untul moale cu zaharul pudra pana cand obtii o compozitie cremoasa si usoara.
  2. Adauga galbenusurile unul cate unul, continuand sa amesteci.
  3. Adauga extractul de vanilie si amesteca bine pana cand toate ingredientele sunt incorporate uniform.
Pasul 5: Asamblarea tortului
  1. Pune primul blat pe un platou de servire si intinde uniform jumatate din crema de unt deasupra.
  2. Aseaza al doilea blat peste crema de unt si acopera restul tortului cu crema ramasa. Niveleaza crema pentru un aspect uniform.
Pasul 6: Glazura de caramel
  1. Pune zaharul granulat intr-o cratita la foc mediu si adauga apa. Amesteca doar pana cand zaharul se dizolva complet.
  2. Fara a amesteca in continuu, lasa amestecul sa fiarba pana cand capata o culoare auriu inchisa. Poti agita usor cratita pentru a distribui uniform caldura.
  3. Adauga otetul sau zeama de lamaie si amesteca rapid.
  4. Toarna glazura calda peste partea de sus a tortului si intinde-o uniform pana acopera complet suprafata.
Pasul 7: Finalizarea si servirea
  1. Lasa glazura sa se raceasca si sa se intareasca inainte de a decora sau taia tortul.
  2. Decoraza cu modele sau linii traditionale de caramel daca doresti.
  3. Taie cu grija si serveste acest deliciu de tort Dobos, savurand fiecare stratura si gust subtil de caramel si vanilie.

Tortul Dobos reprezinta un adevarat triumf culinar, o capodopera a deserturilor traditionale care va incanta papilele gustative ale tuturor celor care il gusta!

 

AN

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu