Sosul Sriracha: Gustul picant si istoria culinara din Thailanda

31/10/2023
sosul Sriracha

Bucataria thailandeza este celebra pentru aromele sale complexe si variate, care imbina dulce, sarat, acru si picant intr-un dans culinar plin de viata. Printre condimentele care aduc aceasta diversitate in farfurie se numara si celebrul sos Sriracha, un nectar picant care isi are radacinile in Thailanda.

In acest articol, vom explora originea, ingredientele si utilizarile acestui sos iute si delicios.

Originea sosului Sriracha

Sosul Sriracha, numit si "Sriraja Panich," isi are originile in orasul Si Racha din provincia Chonburi din Thailanda. Desi numele sugereaza o legatura cu orasul vietnamez cu acelasi nume, in realitate, acest condiment picant este o creatie thailandeza. Sosul Sriracha a fost initial produs si popularizat de Tương Sriracha, o companie de condimente din Thailanda, fondata in 1949 de Thanom Chakkapak.

In timp, sosul Sriracha a devenit renumit pentru gustul sau intens, dar echilibrat, facandu-l un condiment preferat in bucataria thailandeza si internationala.

Ingrediente si preparare

Reteta traditionala a sosului Sriracha este destul de simpla, dar combinatia de ingrediente confera un gust complex si irezistibil. Iata ce veti avea nevoie pentru a pregati sosul Sriracha:

Ingrediente:

Instructiuni:

  1. Incepeti prin a curata si taia ardeii iuti si usturoiul in bucati mici pentru a facilita procesul de amestecare.

  2. Intr-un blender sau procesor de alimente, adaugati ardeii iuti si usturoiul tocat, apoi adaugati otetul de orez sau otetul alb, zaharul si sarea.

  3. Procesati ingredientele pana cand obtineti o pasta groasa. Daca doriti o textura mai subtire, puteti adauga mai mult lichid.

  4. Transferati pasta rezultata intr-o cratita si gatiti-o la foc mic timp de 5-10 minute. Acest proces ajuta la dezvoltarea aromei si la omogenizarea sosului.

  5. Lasati sosul sa se raceasca inainte de a-l pune in sticle sau borcane.

Utilizari in bucataria Thailandeza

Sosul Sriracha este o prezenta obisnuita in bucataria thailandeza si poate fi gasit intr-o varietate de mancaruri. Iata cateva modalitati traditionale de a-l utiliza:

Pad Thai: Sosul Sriracha poate fi adaugat la celebrul fel de mancare thailandez Pad Thai pentru a-i conferi o nota picanta si aromata.

Som Tum: Salata thailandeza de papaya verde poate fi condimentata cu Sriracha pentru un plus de iutime.

Tom Yum: Supa thailandeza Tom Yum, cunoscuta pentru aromele sale puternice, poate fi personalizata cu Sriracha pentru o experienta culinara mai picanta.

Gratar: Sosul Sriracha poate fi folosit ca marinada pentru carne sau fructe de mare la gratar.

Sos pentru dip: Thailandezii folosesc adesea Sriracha ca sos pentru dip pentru rulourile de primavara sau alte gustari.

Sriracha in lumea culinara

Sosul Sriracha a devenit extrem de popular in intreaga lume si este folosit in bucataria internationala. A fost adaptat in multe moduri si poate fi gasit in retete din Asia de Sud-Est, dar si in preparate din Orientul Mijlociu si America de Nord. Aroma sa puternica si gustul iute au facut din Sriracha un ingredient de baza in bucataria moderna.

Sosul Sriracha reprezinta esenta bucatariei thailandeze, cu arome picante si complexe. Cu origini in Thailanda si o raspandire globala, Sriracha este apreciat pentru gustul sau echilibrat de iutime si dulceata. Indiferent daca il utilizati in preparatele traditionale thailandeze sau in creatii culinare internationale, Sriracha adauga o nota picanta si savuroasa oricarui fel de mancare. 

AN

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu